Kawa i papieros

Kawa i papieros to popularne połączenie wybierane w przerwach od pracy lub spokojnych weekendowych dniach kiedy szukamy chwili wytchnienia. Połączenie substancji zawartych w tych dwóch produktach może być jednak szczególnie niebezpieczne. Być może jako palacz sądzisz, że kawa i papieros to dobry sposób na relaks, ale w rzeczywistości zarówno nikotyna, jak i kofeina są środkami pobudzającymi. Łącząc te produkty nie tylko nie uzyskujesz upragnionego relaksu ale stwarzasz dodatkowe ryzyko dla swojego zdrowia.

Jak kawa wpływa na Twój organizm?

Efekty działania kawy mogą pojawić się jeszcze przed jej wypiciem. Niektóre badania sugerują, że samo wdychanie zapachu kawy może wpływać na koncentrację lub „pobudzenie”. Natomiast po wypiciu kofeina działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Sprawia, że jesteś bardziej czujny i skupiony, ale potencjalnie także bardziej drażliwy i niespokojny. Wszystko to ma związek z receptorami adenozyny w organizmie, które pomagają regulować tętno, przepływ krwi, cykle snu i czuwania. Kiedy adenozyna – związek organiczny występujący naturalnie w organizmie – wiąże się z tymi receptorami, wyzwala reakcje fizjologiczne, które prowadzą do zmniejszenia aktywności komórkowej, często powodując senność. Kofeina może oszukać komórki nerwowe i zamiast tego związać się z nimi, uniemożliwiając działanie adenozyny. Właśnie to może powodować poprawę koncentracji, jednocześnie wyzwalając niektóre z neuroprzekaźników (takich jak dopamina). To sprawia, że u wielu osób kawa spowoduje poprawienie nastroju, lub w większych dawkach – niepokój.  Chociaż organizm po pewnym czasie przystosowuje się do działania kofeiny, to jak reagujemy na kofeinę jest cechą indywidualną.

Regularne przyjmowanie kofeiny może wpływać korzystnie na zdrowie, w tym zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Należy jednak pamiętać, że korzystny wpływ dotyczy spożywania czarnej kawy dobrej jakości. Kawa spożywana z mlekiem i cukrem może mieć inne właściwości. Kawa może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu krwionośnego i poprawiać profil lipidowy zapobiegając powstawaniu blaszek miażdżycowych. Spożywanie kawy wpływało również korzystnie na ryzyko chorób nerek, udaru czy ryzyko depresji. Co więcej, w przeglądzie 21 badań prospektywnych stwierdzono, że picie jednej filiżanki kawy dziennie wiązało się z zmniejszeniem ryzyka śmierci o 3%. Z kolei wypicie 3 filiżanek kawy wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci o 13%. Jednak spożywanie jej może mieć także niekorzystne konsekwencje u osób które palą.

Szkodliwość palenia

Palenie wpływa na ryzyko rozwoju wielu nowotworów. Ponadto wpływa niekorzystnie na układ oddechowy czy immunologiczny, ale także krwionośny. Palenie papierosów czy stosowanie innych wyrobów tytoniowych stanowi niezależny czynnik ryzyka chorób serca. Nałóg ten może powodować powstawanie blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych lub wpływać na ich elastyczność. Stosowanie wyrobów tytoniowych jest odpowiedzialne za zwężanie się naczyń krwionośnych, oraz przejściowe zmiany w parametrach ciśnienia krwi. Co więcej palenie jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób związanych z niedokrwieniem narządów. Udowodniono także, że rzucenia palenia wpływa na poprawę parametrów związanych z funkcjonowaniem układu krwionośnego. U byłych palaczy spada również ryzyko chorób serca czy udaru.

Połączony efekt kawy i papierosa

Mogłoby się wydawać, że spożywanie kawy nie ma nic wspólnego z paleniem. Niektórzy sądzą wręcz, że kawa może zmniejszać niekorzystne efekty wywoływane nałogiem poprzez zawartość antyoksydantów. Niestety jednak stosowanie obydwu substancji zawartych w tych produktach może nasilać przede wszystkim te niekorzystne efekty.

Po pierwsze jednoczesne spożywanie kawy i palenie powoduje powstanie pewnego schematu zachowania. Właśnie dlatego kiedy zechcesz rzucić palenie, każda kawa będzie przypominała ci o papierosie. Takie rytuały mogą skutecznie utrudniać wszelkie próby rzucenia palenia. Ponadto palenie podobnie jak kofeina powoduje zmiany ciśnienia krwi. Efekt jest silniejszy u osób, które rzadziej spożywają produkty z kofeiną i u niepalących jest niegroźny. Niestety palenie znacznie zwiększa ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach. Z kolei podwyższone ciśnienie i zwężone przez miażdżycę naczynia to zwiększone ryzyko udaru lub zawału.  Ryzyko chorób serca oraz chorób całego układu krwionośnego będzie więc wyższe w przypadku łącznego stosowania tych dwóch produktów.

Łączenie papierosów z kofeiną wywiera także wzmocniony efekt na układ pokarmowy. Nasilenie ruchów perystaltycznych jelit wywołane synergistycznym działaniem tych produktów może być przyczyną ciężkich dolegliwości trawiennych takich jak biegunki lub zaparcia. Często spotykanym objawem może być też wpływ na zahamowanie apetytu co skutkuje pomijaniem posiłków i niedoborową dietą. Ponadto spożywanie kawy w połączeniu z paleniem może wywierać wpływ na wydzielanie soku żołądkowego czy czynność dolnego zwieracza przełyku. Tym samym możemy częściej spodziewać się zgagi czy refluksu.

Dodatkowo u osób wrażliwych to połączenie może spowodować nadmierne pobudzenie lub drażliwość. Efekt stosowania kofeiny i papierosów będzie więc odwrotny do zamierzonego powodując rozdrażnienie zamiast relaksu.

Podsumowując, kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Połączenie „kawa i papieros”może jednak przyczyniać się do nasilenia negatywnych efektów palenia. Właśnie dlatego warto zrezygnować z palenia i cieszyć się właściwościami zdrowotnymi kawy.

Pamietaj

Planując odstawienie produktów z nikotyną warto skorzystać ze specjalistycznego wsparcia oferowanego przez Telefoniczną Poradnię Pomocy Palącym (801 108 108 lub 22 211 80 15)

E. Gliwska

Źródła:

  1. Li Q, Liu Y, Sun X, Yin Z, Li H, Cheng C, Liu L, Zhang R, Liu F, Zhou Q, Wang C, Li L, Wang B, Zhao Y, Zhang M, Hu D. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of cohort studies. J Hum Nutr Diet. 2019 Jun;32(3):279-287. doi: 10.1111/jhn.12633. Epub 2019 Feb 20. PMID: 30786114.
  2. Kanbay, Mehmet, et al. „Effect of coffee consumption on renal outcome: a systematic review and meta-analysis of clinical studies.” Journal of Renal Nutrition 31.1 (2021): 5-20.
  3. Jee, Hye Jin, et al. „Effect of caffeine consumption on the risk for neurological and psychiatric disorders: sex differences in human.” Nutrients 12.10 (2020): 3080. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33050315/
  4. Nehlig A. Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update. Nutrients. 2022 Jan 17;14(2):399. doi: 10.3390/nu14020399. PMID: 35057580; PMCID: PMC8778943.
  5. IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans . Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages. Volume 116 International Agency for Research on Cancer; Lyon, France: 2018

Więcej podobnych treści: https://jakrzucicpalenie.pl/rzuc-palenie-dla-lepszego-odzywienia/