Jak rzucić palenie i nie przytyć – I. Jak mądrze liczyć kalorie cz.2

Jak rzucić palenie i nie przytyć – I. Jak mądrze liczyć kalorie cz.2

Żeby rzucić palenie i nie przytyć – Naucz się komponować posiłki

Najważniejsze jest, aby poznać i rozważnie spożywać produkty o wysokiej gęstości energetycznej. Z tego względu spróbuj przez określony czas (np. przez tydzień) uważnie przyglądać się etykietom produktów spożywczych. Możesz też skorzystać z aplikacji do obliczania wartości odżywczej diety. Taki eksperyment pomoże Ci oszacować przeciętną wartość energetyczną naszej diety.

Przy komponowaniu swojej diety pamiętaj, aby nie uwzględniać wielu produktów z grupy wysokoenergetycznych w jednym posiłku.

Niektóre produkty o wysokiej zawartości energii są zdrowe i pożądane w diecie (nasiona, orzechy, oleje) jednak nawet te zdrowe produkty należy przyjmować w racjonalnych ilościach.

Niektóre produkty warto odmierzać

Ważenie i mierzenie każdego produktu byłoby trudne. Jednak przynajmniej niektóre produkty warto dodawać rozsądnie. Przykładowo, łyżeczka oleju w Twojej sałatce to 36 kcal kalorii, a jeśli dodajesz olej „na oko” możesz dodać nawet 3 łyżeczki. A to daje nam już ponad 100 dodatkowy kalorii. Warto więc zadbać o kontrolowanie ilości produktów, które potem zjemy.

Podobnie jest z nasionami czy orzechami, nie mówiąc już o wysokokalorycznych przekąskach spożywanych w niekontrolowanych ilościach.

Z całą pewnością dla zachowania prawidłowej masy ciała nie jest konieczna całkowita rezygnacja z produktów wysokoenergetycznych. Nie jest również konieczne trzymanie się restrykcyjnych zaleceń. Natomiast ważne jest uwzględnianie całkowitego bilansu energetycznego, najlepiej na przestrzeni tygodnia lub miesiąca.

Można skutecznie rzucić palenie bez tycia, jednak będzie to wymagało od nas pewnego wysiłku, przynajmniej na początku tej drogi. Nie zrażajmy się jednak, bo to co na początku stanowi trudność, po krótkim czasie może stać się naszym nowym, zdrowym nawykiem.

Wnioskując, spróbuj nauczyć się rozróżniać produkty o wysokiej i niskiej gęstości energetycznej, kontrolować ich ilość w swojej diecie oraz wykonywać regularną aktywność fizyczną. Jest to ważne ponieważ spożyta energia zawsze zostanie wykorzystana na bieżące potrzeby organizmu lub zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.

mgr Elwira Gliwska